Dziś zachęcamy do spróbowania zupy porowo – ziemniaczanej.
Sycąca, a zarazem lekka i nie zapychająca!
Składniki:
– 40 g masła,
– 3 duże pory,
– 1 cebula,
– 350 g ziemniaków,
– 800 ml wody (lub najlepiej bulionu),
– 1 łyżka oliwy extra vergine.
Przygotowanie:
1. Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, pokroić na plasterki.
2. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
3. W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 – 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.
4. Zwiększyć ogień, wlać wodę lub bulion, zagotować.
5. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut.
6. Posolić do smaku, dodać oliwę extra vergine i zmiksować na gładki krem. Podgrzać przed podaniem, można skropić śmietanką, posypać szczypiorkiem i podawać z grzankami.
Źródło: kwestiasmaku.com
Najnowsze komentarze