…kartofle, pyry, bałabony, grule — nieistotne jak i gdzie nazywane, najważniejsze by wiedzieć, że nie odpowiadają za nasze zbędne kilogramy! Winni jesteśmy sami poprzez stosowanie niewłaściwych technik kulinarnych do ich przyrządzania bądź podawanie ich z kalorycznymi sosami czy polanych stopionym masełkiem. Niepotrzebne dodatki powodują zatracenie prawdziwego smaku i walorów odżywczych ziemniaka.

Dla przykładu wartość energetyczna w 100 g ziemniaków bądź przetworzonych produktów ziemniaczanych przedstawia się następująco:

– Ziemniaki wczesne — 69 kcal,
– Ziemniaki późne — 85 kcal,
– Kopytka — 147 kcal,
– Pyzy ziemniaczane — 210 kcal,
– Bliny/placki ziemniaczane — 257 kcal,
– Frytki — 331 kcal,
– Chipsy — 552 kcal.

Ziemniaki są niskokaloryczne i nietuczące!

Ziemniaki są łatwostrawne, a zawarte w nich substancje odżywcze są łatwo przyswajalne. Wbrew panującej opinii, bulwy ziemniaka są niskokaloryczne i nie są tuczące. Wartość kaloryczna ziemniaka jest niska (69–85 kcal) i porównywalna z wartością energetyczną czereśni (61 kcal/100 g) lub winogron (69 kcal/100 g), a przy tym jest 4–5-krotnie niższa niż wartość energetyczna ryżu i kasz (średnio ok. 340 kcal). Bulwy ziemniaków zawierają niewiele tłuszczu (ok. 0,1 %), a ponadto mają działanie zasadotwórcze, dzięki czemu równoważą kwasotwórcze oddziaływanie na organizm mięsa, z którym je najczęściej podajemy.

Skrobia

Głównym składnikiem suchej masy bulw ziemniaka jest skrobia. Jej zawartość wynosi od 11,0 do 18,3% w zależności od odmiany. W czasie obróbki termicznej bulw ziemniaka (gotowanie, pieczenie, smażenie) skrobia ulega skleikowaniu, dzięki czemu jest całkowicie i szybko trawiona. Natomiast w przypadku schładzania ugotowanych już bulw ulega ona retrogradacji w wyniku czego obniża się jej strawność.

Źródło wartościowego białka

Ważnym składnikiem odżywczym bulw ziemniaka jest białko — mimo że występuje w niewielkiej ilości (ok. 2%), odznacza się wysoką wartością biologiczną, choć nie jest białkiem pełnowartościowym. Jest ono źródłem aminokwasów egzogennych, takich jak leucyna, lizyna, fenyloalanina, treonina, których organizm człowieka nie potrafi syntetyzować. W połączeniu z białkiem zwierzęcym (zestaw ziemniaków z porcją mięsa/ryb/jaj) zostanie ono najefektywniej wykorzystane.

Źródło błonnika

Ziemniaki są źródłem błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie, poprawia perystaltykę jelit, zwiększa objętość treści pokarmowej dając uczucie sytości, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu. Dzięki zawartości błonnika ziemniaki pomagają przy problemach z trawieniem, biegunkach i zaparciach.

Źródło cennych witamin

Bulwy ziemniaków dostarczają także witamin: A, C oraz z grupy B (B1, B2, B3 i B6). Wprawdzie nie zawierają ich zbyt wiele, z wyjątkiem witaminy C, ale ze względu na to, że w diecie statystycznego Polaka występują często i w sporych ilościach — są ich ważnym bądź w przypadku witaminy C głównym źródłem. Witamina C jest najsilniej działającym przeciwutleniaczem rozpuszczalnym w wodzie, który chroni organizm przed chorobami nowotworowymi i chorobami układu krążenia. Witamina C odgrywa również istotną rolę w neutralizowaniu aktywności wolnych rodników, które w żywności powstają głównie podczas smażenia, wędzenia i przechowywania. Spożycie około 200 g ziemniaka pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu dorosłego człowieka na witaminę C w około 50%, B6 — w 25%, a pozostałych witamin — w 10–15% oraz składników mineralnych — w granicach 12–30%.

Źródło potasu

Ziemniaki są źródłem potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie tętnicze, stąd w niektórych chorobach serca stosuje się dietę ziemniaczaną, oraz magnezu, który jest m.in. budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Ponadto zawierają wapń, żelazo, fosfor, jod, miedź i cynk.

Obróbka kulinarna a straty składników odżywczych

Warto wspomnieć, że ziemniaki późne są bardziej kaloryczne niż wczesne, ale mają mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6. W bulwie ziemniaczanej składniki odżywcze rozmieszczone są nierównomiernie. Najwięcej składników mineralnych i witamin kryje się tuż pod skórką. Natomiast w środku gromadzi się głównie skrobia. Wartość żywieniowa ziemniaków zależy zatem od grubości obierania, a także sposobu i czasu przygotowywania bulw do spożycia. Najlepiej gotować lub piec bulwy ziemniaka ze skórką lub obierać cienko i gotować na parze lub w małej ilości wody, najlepiej w całości, a jeśli pokrojone to na duże kawałki. Większość witamin zawartych w ziemniakach jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego ziemniaki powinno się obierać bezpośrednio przed obróbką termiczną, która powinna trwać możliwie krótko, i gotować w małej ilości osolonej wody. Taki sposób gotowania redukuje straty składników odżywczych.

Straty składników odżywczych ziemniaków gotowanych w łupinach wynoszą do 20%, a obranych gotowanych na parze — do 25%, natomiast obranych i gotowanych w wodzie — aż do 54%. Z kolei podczas procesu smażenia straty składników odżywczych mogą dochodzić do 45%, a ponadto znacząco wzrasta kaloryczność przygotowywanych potraw. W ten sposób przygotowane wyroby z ziemniaków (chipsy, frytki czy gotowe purée) najlepiej wyeliminować bądź ograniczyć w diecie, gdyż zawierają niewiele składników odżywczych, a bardzo dużo tłuszczu i sztucznych dodatków.

Porównanie wartości odżywczej ziemniaków i kasz

W tabeli 1 przedstawiono porównanie wartości energetycznej, zawartości makroskładników oraz wybranych witamin i składników mineralnych ziemniaków i wybranych kasz.

Tabela 1. Porównanie wartości energetycznej, zawartości makroskładników oraz wybranych witamin i składników mineralnych ziemniaków i wybranych kasz.

Ziemniaki wczesne Ryż
biały
Kasza gryczana Kasza jaglana Kasza jęczmienna, pęczak
Kalorie/wartość energetyczna 69 kcal/
289 kJ
344kcal/ 1440 kJ 336 kcal /
1407 kJ
346 kcal/
1449 kJ
334 kcal/
1398 kJ
Białko 1,8 g 6,7 g 12,6 g 10,5 g 8,4 g
Tłuszcz ogółem 0,1 g 0,7 g 3,1 g 2,9 g 2,0 g
Węglowodany 16,3 g 78,9 g 69,3 g 71,6 g 74,9 g
Błonnik pokarmowy 1,3 g 2,4 g 5,9 g 3,2 g 5,4 g
Witamina A 1 I.U. 0 I.U. 0 I.U. 0 I.U. 22 I.U.
Witamina C 16 mg 0 mg 0 mg 0 mg 0 mg
Witamina B1 0,068 mg 0,052 mg 0,541 mg 0,421 mg 0,191 mg
Witamina B2 0,047 mg 0,027 mg 0,127 mg 0,290 mg 0,114 mg
Witamina B3 (PP) 1,43 mg 0,82 mg 1,95 mg 4,720 mg 4,604 mg
Witamina B6 0,26 mg 0,17 mg 0,67 mg 0,384mg 0,260 mg
Cynk 0,33 mg 1,73 mg 3,5 mg 3,4 mg 0,92 mg
Fosfor 52 mg 135 mg 459 mg 240 mg 181 mg
Jod 3,0 mg 2,2 mg 0 mg 0 mg 0 mg
Magnez 24 mg 13 mg 218 mg 100 mg 45 mg
Miedź 0,09 mg 0,17 mg 0,41 mg 0,78 mg 0,18 mg
Potas 415 mg 111 mg 443 mg 220 mg 228 mg
Wapń 4 mg 10 mg 25 mg 10 mg 20 mg
Żelazo 0,5 mg 0,8 mg 2,8 mg 4,8 mg 1,9 mg
Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. (2005): Tabele składu i wartości odżywczej. Wyd. PZWL.
Wartości podane w tabeli należy odnosić do 100g produktu przed obróbką termiczną.

Kaloryczność ziemniaków vs. kaloryczność kasz/ryżu

Warto zwrócić uwagę na fakt, iż porcja obiadowa ziemniaków dla kobiety to 2 średniej wielkości sztuki (2x85g=170 g ziemniaków, to jest ok. 120 kcal), dla mężczyzny to 3 średniej wielkości sztuki (3x85g=255 g ziemniaków, to jest ok. 180 kcal), natomiast porcja obiadowa kaszy/ryżu dla kobiety to 3 stołowe łyżki produktu przed gotowaniem (3x15g=45g kaszy/ryżu, to jest ok. 155 kcal) natomiast porcja obiadowa kaszy/ryżu dla mężczyzny to 4 stołowe łyżki produktu przed ugotowaniem (4x15g=60g kaszy/ryżu, to jest ok. 210 kcal). Informację tę należy uwzględnić porównując głównie zwartość witamin i składników mineralnych w ziemniakach i wymienionych w porównaniu kaszach. Wyraźnie widać, że w porównaniu do kasz, ziemniaki są dużo cenniejszym źródłem tychże składników. Dodając do tego informację, że w diecie statystycznego Polaka występują często, wnioski nasuwają się nam same.

Przeciwskazania do spożywania ziemniaków

Ziemniaki nie mogą jednak znaleźć się na talerzach wszystkich. Pacjenci z niewydolnością nerek powinni ograniczyć ich spożywanie ze względu na dużą zawartość potasu. Aby zmniejszyć zawartość tego pierwiastka w bulwach należy je obgotować, następnie odlać wodę, potem zalać świeżą i gotować do miękkości. Chorzy na reumatyzm również powinni ich unikać, gdyż powodują ból oraz sztywność stawów.

mgr Justyna Konicka
dr n. med. Anna Lewitt

Piśmiennictwo:

  1. Zarzecka K., Gugała M., Zarzecka M. (2013): Ziemniak jako dobre źródło składników odżywczych, Postępy Fitoterapii, nr 3.
  2. Bosacka K., Kozłowska-Wojciechowska M. (2012): Czy wiesz co jesz? Poradnik konsumenta czyli na co zwracać uwagę, robiąc codzienne zakupy. Wyd. Publicat.
Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. (2005): Tabele składu i wartości odżywczej. Wyd. PZWL.
Wartości podane w tabeli należy odnosić do 100g produktu przed obróbką termiczną.