Ziemniaki są doskonałym dodatkiem do wielu zup kremów.  Dodają nie tylko smaku, ale także kremowej konsystencji. Tak przygotowana zupa może zostać urozmaicona różnymi dodatkami.

Składniki:

– 2 cebule
– 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
– 2 duże ziemniaki
– 4 ząbki czosnku
– 100 g startego sera (najlepiej parmezanu)
– sól, pieprz, majeranek lub gałka muszkatołowa (jeśli chcesz, by zupa była ostrzejsza)
– kieliszek wytrawnego alkoholu (najepiej sprawdzi się koniak)
– kilka kromek chleba razowego lub bułka wrocławska na grzanki

Przygotowanie:

1. Cebulę obierz, drobno posiekaj i wrzuć do rondla na roztopione sklarowane masło. Niech się dusi do miękkości (możesz podlać odrobiną wody, gdyby zaczęła się przypalać), dodaj sprasowany czosnek.
2. Obierz i pokrój drobno ziemniaki, dodaj je do uduszonej cebuli. Następnie dodaj przyprawy.
3. Ostrożnie zalej potrawę wrzątkiem, tak by woda przykryła wszystkie składniki. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
4. Zmiksuj, dodaj drobno starty ser. Tuż przed podaniem dodaj wytrawny alkohol.
5. Grzanki: podsmaż drobno krojone pieczywo na maśle albo podpiecz w piekarniku. Serwuj z zupą.

Źródło:

http://beszamel.se.pl/warzywne/krem-z-ziemniakow-plus-chrupiace-grzanki-przepis,3244/