Dziś na obiad bądź kolację polecamy ziemniaki zapiekane z nutą cytrynową! ??

Składniki:
– 2 kg ziemniaków (małe),
– 4 ząbki czosnku mielonego,
– 1/3 szklanki świeżej pietruszki,
– 1/4 szklanki startego parmezanu,
– skórka z 1 cytryny,
– sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Gotować ziemniaki w osolonej wodzie, około 15 min. Odcedzić i osuszyć.
2. Dużą blaszkę wyłożyć pergaminem i lekko skropić olejem. Równomiernie rozmieścić wszystkie ziemniaki na blasze, a następnie za pomocą młotka do mięsa delikatnie rozbić każdy ziemniak.
3. Lekko pokropić ziemniaki olejem lub oliwą, a następnie posypać solą i pieprzem. Piec przez 20-30 minut, przy użyciu szczypiec w połowie pieczenia obrócić.
4. Połączyć skórkę z cytryny, natkę pietruszki, czosnek, i parmezanem w małej misce. Upieczone ziemniaki wymieszać w dużej misce z mieszaniną cytryny i parmezanu. Podawać natychmiast.

Źródło: urodaizdrowie.pl