Dziś proponujemy ziemniaki przygotowane po grecku! 
Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie. 

Składniki:
– 500 g mrożonego szpinaku,
– 1 kg małych ziemniaków,
– sól,
– 1 cebula,
– 1-2 ząbki czosnku,
– 2 łyżeczki oleju słonecznikowego,
– pieprz,
– 150 ml bulionu warzywnego,
– 100 g zielonych oliwek nadziewanych suszonymi pomidorami,
– 100 g sera feta.

Przygotowanie:
1. Szpinak rozmrażamy na sitku i osączamy.
2. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na pół. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Szpinak dobrze osączamy i grubo siekamy.
3. Patelnię smarujemy olejem i podgrzewamy. Smażymy na niej ziemniaki przez 5 minut ze wszystkich stron, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę, czosnek i smażymy razem przez 1-2 minuty. Dodajemy szpinak, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez 8-10 minut.
4. Oliwki osączamy i kroimy na pół. Fetę drobno kruszymy. Dodajemy oliwki i podgrzewamy, a następnie doprawiamy do smaku. Podajemy posypane fetą.

Źródło: kuchnialidla.pl