Francuska zapiekanka z ziemniakami, śmietaną i serem sprawdzi się jako samodzielna potrawa lub jako dodatek do wybranego przez nas dania 🙂

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 125 g tartego sera żółtego

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przygotować żaroodporną formę o wymiarach około 12 x 22 cm. Natrzeć ją przekrojonym na pół ząbkiem czosnku a następnie wysmarować masłem.
  • Ziemniaki obrać i pokroić melakserem na cieniutkie plasterki o grubości ok. 1 – 2 mm. Pokrojonych ziemniaków nie płukać.
  • Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków na dnie formy, tak aby plasterki zachodziły na siebie na około 1 cm. Odrobinę posolić, następnie ułożyć kolejną warstwę ziemniaków, znów posolić, ułożyć w ten sposób resztę ziemniaków.
  • Ułożone plasterki ziemniaków zalać śmietanką, naczynie przykryć pokrywką lub (szczelnie) folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut.
  • Ostrożnie zdjąć pokrywkę lub folię (uwaga, z naczynia wydostanie się gorąca para), zapiekankę posypać serem i zapiekać bez przykrycia przez 15 minut.

Źródło:

https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/gratin_dauphinois/przepis.html