Francuska zapiekanka z ziemniakami, śmietaną i serem sprawdzi się jako samodzielna potrawa lub jako dodatek do wybranego przez nas dania 🙂
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki masła
- 125 g tartego sera żółtego
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przygotować żaroodporną formę o wymiarach około 12 x 22 cm. Natrzeć ją przekrojonym na pół ząbkiem czosnku a następnie wysmarować masłem.
- Ziemniaki obrać i pokroić melakserem na cieniutkie plasterki o grubości ok. 1 – 2 mm. Pokrojonych ziemniaków nie płukać.
- Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków na dnie formy, tak aby plasterki zachodziły na siebie na około 1 cm. Odrobinę posolić, następnie ułożyć kolejną warstwę ziemniaków, znów posolić, ułożyć w ten sposób resztę ziemniaków.
- Ułożone plasterki ziemniaków zalać śmietanką, naczynie przykryć pokrywką lub (szczelnie) folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut.
- Ostrożnie zdjąć pokrywkę lub folię (uwaga, z naczynia wydostanie się gorąca para), zapiekankę posypać serem i zapiekać bez przykrycia przez 15 minut.
Źródło:
https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/gratin_dauphinois/przepis.html
Najnowsze komentarze