Ziemniaki doskonale nadają się do faszerowania. 
Spróbujcie ich w połączeniu z pikantnym chili i z dodatkiem aromatycznego sera cheddar. 

Składniki:
– ziemniaki – 4 szt. (po ok. 500 g),
– sól,
– oliwa z oliwek,
Chilli:
– cebula czerwona – 1 szt.,
– czosnek – 2 ząbki,
– pomidory krojone – 2 puszki,
– koncentrat pomidorowy – 1 łyżka,
– sól,
– pieprz cayenne,
– oregano – 1 łyżeczka,
– cukier – 2 łyżeczki,
– fasola czerwona – 1 puszka,
– cheddar – 100 g.

Przygotowanie:
1. Ziemniaki dokładnie myjemy i podgotowujemy w osolonej wodzie przez ok. 25 minut. Odcedzamy, nakłuwamy kilka razy widelcem dookoła i smarujemy oliwą. Doprawiamy solą i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 35-40 minut, aż będą miękkie.
2. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory wraz z sosem i przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne, oregano i cukrem. Gotujemy przez 10-15 minut, mieszając, aż zgęstnieje. Fasolę odcedzamy, płuczemy i odsączamy. Dodajemy do sosu na 5 minut przed końcem gotowania. Doprawiamy do smaku. Ser cheddar ścieramy na tarce.
3. Ziemniaki rozcinamy wzdłuż, lekko otwieramy i za pomocą łyżki wyjmujemy z wewnątrz trochę miąższu. Dodajemy do chilli, mieszamy, a następnie faszerujemy ziemniaki. Podajemy posypane cheddarem.

Źródło: kuchnialidla.pl