Dziś przedstawiamy przepis przesłany przez Panią Justynę, która także jest fanką ziemniaków! ?
Shashi, czyli ziemniak w egzotycznym wyDANIU ?

Składniki:
– 1 ząbek czosnku,
– kawałek korzenia imbiru wielkości główki czosnku,
– 2 łyżki oleju/oliwy,
– 1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie można użyć świeżych, bez skórki),
– 1 puszka zielonego groszku,
– 3-4 ugotowane ziemniaki (nie mogą być za miękkie, i najlepiej wcześniej pokroić je w kostkę),
– przyprawy: garam masala/ kurkuma/ chilli/ mielona kolendra (po małej łyżeczce każdej z nich).
– 100/200g ugotowanego ryżu basmati,
– mały jogurt,
– opcjonalnie: poszatkowana świeża kolędra.

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy lub oleju – dodać rozgnieciony/ bardzo drobno poszatkowany czosnek i imbir, podgrzać tak, aby się zarumieniły. Dodać pomidory, poczekać aż się podgrzeją na wolnym ogniu. Dodać przyprawy, wymieszać i spróbować – w razie potrzeby doprawić (potrawa powinna być dość ostra, i należy raczej unikać dodawania do niej soli). Następnie dodajemy ugotowane i pokrojone ziemniaki, a potem odsączony groszek. Mieszamy delikatnie. Jak tylko będzie gorące danie jest już gotowe.

Sposób podania:
W jednej misce są warzywa, w drugiej gorący ryż, w trzeciej, najmniejszej jogurt naturalny. Na talerz nakładamy po kolei: ryż, warzywa i polewamy jogurtem. Na wierzchu możemy posypać potrawę poszatkowaną kolendrą. Jogurt potrzebny jest do zneutralizowania ostrości, także nie należy z niego rezygnować.