Jeżeli myślicie że ziemniaki nie nadają się na śniadanie to jesteście w błędzie!
Nadają się idealnie! 
Dziś przedstawiamy je w wersji ziemniaczanych placuszków z rozmaitymi dodatkami! Idealnie sprawdzą się z kawiorem, z twarożkiem ze szczypiorkiem lub wędzonym łososiem, a także z guacamole! 

Składniki:
– 400 g puree ziemniaczanego,
– 300 g mąki pszennej,
– 400 ml mleka,
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
– sól, świeżo mielony pieprz,
– 2 łyżki topionego klarowanego masła,
– kwaśna śmietana,
– koperek,
– cytryna.

Przygotowanie:
1. Puree ziemniaczane przekładamy do dużej misy. Wsypujemy mąkę, sól, świeżo mielony pieprz i sodę oczyszczoną.
2. Wlewamy mleko i mieszamy ciasto do dokładnego połączenia składników. Na koniec wlewamy topione masło i mieszamy raz jeszcze.
3. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją odrobiną masła klarowanego. Wykładam po 1-2 łyżki gęstego ciasta na placuszek. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.
4. Usmażone placuszki odsączamy na ręczniku papierowym. Serwujemy ze śmietaną, różowym pieprzem, koperkiem i cytryną.

Źródło: burczymiwbrzuchu.pl