Pyszne, długo utrzymujące świeżość bułeczki, o chrupiącej skórce i mięciutkim miąższu. 

Składniki:
– 550 g mąki pszennej chlebowej,
– 1 łyżeczka soli,
– 55 g masła, roztopionego,
– 175 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków (w temperaturze pokojowej),
– 3 łyżeczki suchych drożdży (około 10 g) lub 20 g świeżych drożdży,
– 2 łyżeczki cukru,
– 1 jajko, roztrzepane,
– 125 ml letniego mleka,
– 150 ml letniej wody.

Przygotowanie:
1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Umieścić w większej misce, przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na całą noc – 12 godzin. Ciasto powinno podwoić objętość i urosnąć do brzegów miski.
2. Po tym czasie wyjąć ciasto na powierzchnię oprószoną mąką i krótko wyrobić. Ogrzać do temperatury pokojowej.
3. Ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką i podzielić na 20 równych części, z których uformować bułeczki. Kłaść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w wiekszych lub mniejszych odstępach (wtedy się zetkną podczas pieczenia). Przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić w cieple, na 30 minut do podwojenia objętości.
4. Piec około 15 minut w temperaturze 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Źródło: mojewypieki.com