Pomysł na bardzo smaczne, bezmięsne danie z wykorzystaniem wcześniej ugotowanych ziemniaków.

Ilość porcji: 4

Kalorie: porcja 260 kcal

Składniki:

  • 4 małe ziemniaki, ugotowane
  • 5 jajek
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • 100 g sera feta, koziego lub brie
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • garść szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie: szczypta ostrej papryki w proszku

Przygotowanie: 

  • Ugotowane ziemniaki pokroić na kawałki i – jeśli chcemy – podsmażyć je na tłuszczu. Zrumienione ziemniaki włożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej (lub niskiej formy do zapiekania lub patelni żaroodpornej) o średnicy około 20 cm. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
  • Do miski wbić jajka, roztrzepać je widelcem, dodać śmietankę, pokrojony na małe i cienkie plasterki ser, szczypiorek, doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem oraz opcjonalnie ostrą papryką i wymieszać. Dodać opłukany i osuszony szpinak i wszystko wymieszać.
  • Masę jajeczną wylać na ziemniaki, rozłożyć składniki równą warstwą, lekko wciskając szpinak w masę jajeczną aby za bardzo nie wystawał ponad poziom zapiekanki. Na wierzchu rozłożyć małe wiórki z masła i wstawić do piekarnika.
  • Piec przez około 17 – 20 minut lub krócej, do czasu aż masa będzie ścięta (zależy to od wielkości formy i tego jak masa się w niej rozłoży).

Dobrze smakuje z koperkiem, kefirem lub zsiadłym mlekiem.

Źródło:

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szpinak/omlet_z_ziemniakami_szpinakiem/przepis.html