Pomysł na bardzo smaczne, bezmięsne danie z wykorzystaniem wcześniej ugotowanych ziemniaków.
Ilość porcji: 4
Kalorie: porcja 260 kcal
Składniki:
- 4 małe ziemniaki, ugotowane
- 5 jajek
- 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
- 100 g sera feta, koziego lub brie
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- garść szpinaku
- 1 łyżka masła
- opcjonalnie: szczypta ostrej papryki w proszku
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki pokroić na kawałki i – jeśli chcemy – podsmażyć je na tłuszczu. Zrumienione ziemniaki włożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej (lub niskiej formy do zapiekania lub patelni żaroodpornej) o średnicy około 20 cm. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
- Do miski wbić jajka, roztrzepać je widelcem, dodać śmietankę, pokrojony na małe i cienkie plasterki ser, szczypiorek, doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem oraz opcjonalnie ostrą papryką i wymieszać. Dodać opłukany i osuszony szpinak i wszystko wymieszać.
- Masę jajeczną wylać na ziemniaki, rozłożyć składniki równą warstwą, lekko wciskając szpinak w masę jajeczną aby za bardzo nie wystawał ponad poziom zapiekanki. Na wierzchu rozłożyć małe wiórki z masła i wstawić do piekarnika.
- Piec przez około 17 – 20 minut lub krócej, do czasu aż masa będzie ścięta (zależy to od wielkości formy i tego jak masa się w niej rozłoży).
Dobrze smakuje z koperkiem, kefirem lub zsiadłym mlekiem.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szpinak/omlet_z_ziemniakami_szpinakiem/przepis.html
Najnowsze komentarze