Dziś proponujemy zapiekankę ziemniaczaną z jarmużem! ?
Bomba witaminowa na talerzu! ?

Składniki:
– 1 duży pęczek jarmużu, rozdartego na małe kawałki, 
– ziemniaki, obrane i pokrojone na cienkie plasterki,
– ser parmezan,
– 2 łyżki śmietany,
– 1 łyżeczka soli,
– 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
– 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
– 2 łyżki solonego masła.

Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Jarmuż parować przez około 3 minuty, w dużym koszyku ustawionym nad wrzącą wodą. Zdjąć z ognia i ostudzić. Wycisnąć nadmiar wody.
2. Umieścić połowę ziemniaków w wysmarowanym naczyniu do pieczenia. Następnie ułożyć jarmuż z parmezanem. Pozostałe ziemniaki ułożyć na wierzchu oraz posypać resztą sera.
3. Wymieszaj śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i polać ziemniaki. Położyć kawałek masła.
4. Przykryć naczynie do pieczenia folią aluminiową i piec przez 25 minut. Usunąć folię i piec przez 20-25 minut na złoty kolor.
5. Odstawić na 15 minut przed podaniem.

Źródło: urodaizdrowie.pl