W ostatni weekend sierpnia (25 – 26 sierpnia) w Boninie k. Koszalina odbyły się XXV Krajowe Dni Ziemniaka.
Jest to cykliczna impreza, w tym roku organizowana przez Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Boninie , we współpracy z naszym Stowarzyszeniem.

Na terenie targowym swoje stoiska prezentowało 70 wystawców branżowych, w tym 9 firm maszynowych. W zorganizowanym szkoleniu udział wzięło ponad 150 rolników, a tematów do dyskusji było wiele. Prowadzono również konsultacje z zakresu chorób i szkodników ziemniaka, innowacji o ochronie plantacji, regulacji prawnych i przyszłości rynku ziemniaka w Polsce. Dużym zainteresowaniem cieszyła się kolekcja 80 odmian ziemniaka i poletka firm chemicznych. Pokazy zbioru ziemniaków przez najnowocześniejsze kombajny zgromadziły wielu obserwatorów.

Na naszym stoisku, ogromnym uznaniem cieszyły się wspaniałe potrawy z ziemniaka, które przygotowywał nam Piotr Ogiński, znany bloger kulinarny, który na sowim kanale „Kocham Gotować” promuje spożycie ziemniaków w nowoczesnej formie.
O dużym zainteresowaniu pokazami blogera, może świadczyć fakt, że podczas jednego dnia udało się rozdać blisko 1500 posiłków kulinarnych i zgromadzić wielu dziennikarzy!

Jak co roku zorganizowano również konkurs na „Najsmaczniejszą odmianę ziemniaka”.
MIEJSCE I zajęła odmian WEGA – Norika Polska,
MIEJSCE II odmiana IMPRESJA – Hodowla Ziemniaka Zamarte,
III MIEJSCE odmiana QUEEN ANNE – Solana Polska.

Wszystkim laureatom serdecznie GRATULUJEMY !

 

Zapraszamy do poniższej galerii!