Wyborny sernik o lekko pomarańczowym smaku z dodatkiem ziemniaków!
Idealny nie tylko na święta!
Składniki:
– 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie,
– 300 g ugotowanych, zmielonych bądź przeciśniętych przez praskę ziemniaków (najlepiej ugotowanych 1 dzień wcześniej),
– 2 łyżki masła,
– 3 jajka,
– 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
– ekstrakt pomarańczowy (lub aromat) do smaku,
– pół szklanki kandyzowanej skórka pomarańczowej.
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę; dodać masło, ucierać. Dodać zmielony twaróg, ziemniaki, ekstrakt pomarańczowy i utrzeć na gładką masę. Nie ucierać zbyt długo by niepotrzebnie nie napowierzać masy serowej.
3. Białka ubić na sztywną masę, dodać do masy serowej razem ze skórką pomarańczy, delikatnie wymieszać. Całość przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 23 cm.
4. Piec w temperaturze 150ºC przez około 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Źródło: mojewypieki.com
Najnowsze komentarze