Próbowaliście razowych kopytek ze szpinakiem? ?
Wyglądają pysznie i tak też smakują! ?
Jeżeli zostały Wam ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu, można je wykorzystać. ?
Składniki:
– Ziemniaki – 1kg
– Mąka pszenna razowa – 600g
– Szpinak – 200g
– Jajka – 2 sztuki
– sól pół małej łyżeczki
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyć i ugotować w skórce, następnie obrać i jeszcze ciepłe zmielić.
2. W między czasie szpinak zblanszować, posiekać i doprawić do smaku solą i pieprzem – pozostawić do wystudzenia.
3. Masę z ziemniaków wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i pozostawić do ostudzenia.
4. Do ziemniaków dodać mąkę, jajka i sól. Zagnieść ciasto, a następnie dodać szpinak. Ciasto wyrabiać szybko dodając mąki tyle aby było elastyczne.
5. Ciasto podzielić na części, z każdej uformować wałeczki i pokroić na około 3 cm kawałki. W dużym garnku zagotować posoloną wodę.
6. Kopytka wkładać partiami do wrzątku.
7. Zamieszać, przykryć i powtórnie zagotować.
8. Zmniejszyć ogień, kopytka gotować na wolnym ogniu około 5 minut.
Źródło: wszelkieprzepisy.pl
Najnowsze komentarze