Super proste i bardzo smaczne placki ziemniaczane, które można zrobić również z młodych ziemniaków. Dodatek szpinaku sprawia, że placki mają piękny, zielony kolor oraz bardzo oryginalny, delikatny smak.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 40 minut
Ilość porcji: 4-6

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • łyżeczka cukru i soli oraz pół łyżeczki pieprzu

Oraz tłuszcz do smażenia. Ja użyłam oleju z pestek winogron.
Z przepisu wychodzi około 30 placków o średnicy do 10 cm.

Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach bądź użyj melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. Nie odlewaj wody z ziemniaków.

Szpinak (bez ogonków) bardzo drobno poszatkuj nożem. Do miski z ziemniakami dodaj wszystkie składniki. Całość wymieszaj do połączenia składników.

Nagrzej patelnię. Dodaj łyżkę oleju. Rozprowadź go po patelni. Łyżką nakładaj porcje, które lekko rozpłaszczaj. Po 2-3 minutach placki przewracaj na drugą stronę. Powinny się ładnie zarumienić. W razie potrzeby zmniejszaj lub zwiększaj moc palnika.

Placki możesz kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by papier wchłonął nadmiar tłuszczu.

Źródło:
https://aniagotuje.pl/przepis/placki-ziemniaczane-ze-szpinakiem