Super proste i bardzo smaczne placki ziemniaczane, które można zrobić również z młodych ziemniaków. Dodatek szpinaku sprawia, że placki mają piękny, zielony kolor oraz bardzo oryginalny, delikatny smak.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 40 minut
Ilość porcji: 4-6
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 mała cebula
- garść świeżych liści szpinaku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- łyżeczka cukru i soli oraz pół łyżeczki pieprzu
Oraz tłuszcz do smażenia. Ja użyłam oleju z pestek winogron.
Z przepisu wychodzi około 30 placków o średnicy do 10 cm.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach bądź użyj melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. Nie odlewaj wody z ziemniaków.
Szpinak (bez ogonków) bardzo drobno poszatkuj nożem. Do miski z ziemniakami dodaj wszystkie składniki. Całość wymieszaj do połączenia składników.
Nagrzej patelnię. Dodaj łyżkę oleju. Rozprowadź go po patelni. Łyżką nakładaj porcje, które lekko rozpłaszczaj. Po 2-3 minutach placki przewracaj na drugą stronę. Powinny się ładnie zarumienić. W razie potrzeby zmniejszaj lub zwiększaj moc palnika.
Placki możesz kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by papier wchłonął nadmiar tłuszczu.
Źródło:
https://aniagotuje.pl/przepis/placki-ziemniaczane-ze-szpinakiem
Najnowsze komentarze