Pieczone ziemniaki to zawsze dobry pomysł na obiad. Dzięki temu, że pieczemy ziemniaka w całości ze skórką ubytek cennych witamin i mikroelementów jest mniejszy 🙂
Czas przygotowania: 15 min
Porcje: 4
Kalorie: 270 kcal
Składniki:
- 8 dużych ziemniaków
- kilka gałązek natki
- strąk czerwonej papryki
- butelka sosu tzatziki
- łyżka kminku
- sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki wyszorować, zalać wrzącą wodą. Wsypać łyżeczkę soli i kminek, gotować ok. 10 minut. Odcedzić, przestudzić, nakłuć w kilku miejscach patyczkiem lub widelcem. Każdy ziemniak owinąć w folię aluminiową. Natkę opłukać, otrzepać z wody. Paprykę umyć, rozkroić na ćwiartki, oczyścić z pestek, miąższ pokroić na cienkie paseczki.
- Na rozgrzanym ruszcie ułożyć ziemniaki zawinięte w folię, piec około 15 min. Zdjąć, rozwinąć z folii, naciąć głęboko na krzyż. Nacięcie polać sosem tzatziki. Ziemniaki przybrać paseczkami papryki i gałązkami natki.
Źródło:
http://www.mojegotowanie.pl/przepis/pikantne-ziemniaki
Najnowsze komentarze