Pieczone ziemniaki to zawsze dobry pomysł na obiad. Dzięki temu, że pieczemy ziemniaka w całości ze skórką ubytek cennych witamin i mikroelementów jest mniejszy 🙂

Czas przygotowania: 15 min

Porcje: 4

Kalorie: 270 kcal

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
  • kilka gałązek natki
  • strąk czerwonej papryki
  • butelka sosu tzatziki
  • łyżka kminku
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki wyszorować, zalać wrzącą wodą. Wsypać łyżeczkę soli i kminek, gotować ok. 10 minut. Odcedzić, przestudzić, nakłuć w kilku miejscach patyczkiem lub widelcem. Każdy ziemniak owinąć w folię aluminiową. Natkę opłukać, otrzepać z wody. Paprykę umyć, rozkroić na ćwiartki, oczyścić z pestek, miąższ pokroić na cienkie paseczki.
  2. Na rozgrzanym ruszcie ułożyć ziemniaki zawinięte w folię, piec około 15 min. Zdjąć, rozwinąć z folii, naciąć głęboko na krzyż. Nacięcie polać sosem tzatziki. Ziemniaki przybrać paseczkami papryki i gałązkami natki.

Źródło:

http://www.mojegotowanie.pl/przepis/pikantne-ziemniaki