Na majówkowy obiad polecamy pieczone ziemniaki z kiełbasą, cebulką i papryką!
Składniki:
– 600 g białej kiełbasy parzonej,
– 1 cebula,
– 1 papryka,
– 4 ziemniaki,
– 2 łyżki oliwy,
– przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka mielonych lub całych nasion kopru włoskiego* lub całych nasion, szczypta płatków chili lub ostrej papryki,
– 1/3 szklanki białego wina lub bulionu lub kilka łyżek mocniejszego alkoholu,
– opcjonalnie – świeża mięta.
Przygotowanie:
1. Kiełbasę pokroić na ok. 10 cm kawałki, ponacinać na krzyż z dwóch stron. Włożyć do większej miski.
2. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie na grubsze plasterki, dodać do miski z kiełbasą.
3. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na kawałki lub w większą kostkę, przełożyć do miski.
4. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki, następnie każdą ćwiartkę na jeszcze cieńsze kawałki w kształcie “łódeczek”. Przełożyć do miski.
5. Składniki w misce doprawić solą, pieprzem oraz przyprawami, wlać oliwę i wymieszać.
6. Przełożyć do naczynia żaroodpornego dodać miętę jeśli jej używamy i rozłożyć składniki po całej powierzchni naczynia, starając się ułożyć kiełbasę na dnie formy a warzywa wkoło niej.
7. Do formy wlać wino lub bulion (powoli, tuż przy brzegu formy, tak aby nie opłukać składników z przypraw). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec przez ok. 45 minut, do miękkości ziemniaków.
Źródło: kwestiasmaku.com
Najnowsze komentarze