Placuszki z gotowanych ziemniaków idealne na śniadanie bądź kolacje!
Są pyszne, mięciutkie, posypane cukrem pudrem.
Ich przygotowanie jest bardzo proste, należy tylko dokładnie rozgnieść ziemniaki. Można wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu.
Składniki:
– 400g ugotowanych ziemniaków,
– 150g mąki + do podsypywania,
– 1 jajko,
– 1,5 łyżeczki cukru waniliowego,
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
– smalec do smażenia
– cukier puder do oprószenia.
Przygotowanie:
1. Ziemniaki zaraz po ugotowaniu należy dokładnie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, tak jak na puree. Jeśli wykorzystujemy ziemniaki zimne to należy je przecisnąć przez praskę.
2. Ziemniaki umieszczamy w misce, wbijamy jajko, dodajemy cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.
3. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz część mąki, mieszamy. Dodajemy resztę mąki i ciasto przenosimy na stolnicę. Rozwałkowujemy je na placek grubość 0,5cm.
4. Z ciasta wycinamy szklanką krążki. Placuszki smażymy na smalcu na rumiano z obu stron. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem.
Źródło: gotujzcukiereczkiem.pl
Najnowsze komentarze