Naleśniki z ziemniakami to pyszne i proste w przygotowaniu danie! 

Składniki:
Naleśniki:
– jajko,
– 3/4 szkl. mąki,
– 1/2 szkl. mleka,
Farsz:
– ok. 80 dag ziemniaków,
– cebula,
Sos:
– 8 pieczarek,
– cebula,
– 2 łyżki śmietany 18-proc.
– olej do smażenia,
– sól.

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy farsz: cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i wraz z cebulą przeciskamy przez praskę.
2. Robimy sos pieczarkowy: cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Razem z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy i zabielamy śmietaną.
3. Ciasto: składniki miksujemy, ewentualnie dolewając trochę wody. Odstawiamy na 20 minut. Na oleju smażymy naleśniki.
4. Nakładamy ciepły farsz i składamy w kopertę. Polewamy sosem.

Źródło: przyslijprzepis.pl