Próbowaliście kiedyś bobu z ziemniakami? Jeżeli nie, to jak najszybciej musicie nadrobić zaległości! To połączenie jest nie tylko dobrym dodatkiem do mięs, ale także pełnowartościowym posiłkiem samym w sobie! Bób przede wszystkim ma dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego. Natomiast ziemniaki to skarbnica witamin i mikroelementów!
Składniki:
– 1/2 kg bobu
– ok. 40 dkg młodych ziemniaków
– 1 papryczka chili
– 1/4 szkl. oliwy z oliwek
– 3 ząbki czosnku
– 1/2 pęczka kopru
– sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Bób wrzucić na wrzącą, osoloną wodę.
2. Gotować 3 minuty (od momentu zagotowania), odcedzić, przestudzić i obrać. Młode ziemniaki dobrze umyć, ugotować w mundurkach, odcedzić, przestudzić.
3. Papryczkę umyć, osuszyć, pozbawić nasion, drobno pokroić. Czosnek obrać, również drobno pokroić.
4. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić najpierw papryczkę, a po chwili czosnek, podsmażyć.
5. Następnie dodać pokrojone na dość grube plastry ziemniaki, po chwili dorzucić bób.
6. Doprawić solą i pieprzem, przemieszać, zostawić jeszcze przez chwilę na ogniu, od czasu do czasu pomieszać
7. Całość posypać skrojonym drobno koprem.
Źródło: durszlak.pl
Najnowsze komentarze