Słyszeliście kiedyś o kumpirze? 
To pieczony ziemniak, w którego wnętrzu kryje się gładkie puree, z dodatkiem masła i sera oraz bogaty zestaw dodatków.
Pycha!!! 

Składniki:

– 5 dużych ziemniaków jednakowej wielkości,
– 50 g startego sera mozzarella (ewentualnie sera żółtego),
– masło – kilka łyżek,
– sól,
Nadzienie:
– 2 filety z kurczaka,
– 50 g papryki konserwowej,
– 50 g kukurydzy z puszki,
– 50 g ogórka konserwowego,
– dowolna przyprawa do kurczaka np. kebab, gyros.

Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyć i wytrzeć do sucha (nie obierać). Nakłuć z każdej strony widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez około 60 minut. Ziemniaki powinny być w środku idealnie miękkie, z chrupiącą skórką na zewnątrz (sprawdzamy nakłuwając widelcem).
2. W czasie pieczenia ziemniaków przygotujemy nadzienie. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Filety z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą i wstawić do lodówki. Przed końcem pieczenia ziemniaków filety z kurczaka usmażyć na rozgrzanym oleju bądź oliwie (w momencie nadziewania powinny być jeszcze ciepłe).
3. Każdego ziemniaka przeciąć na pół, włożyć do środka masło, ser i sól i rozgnieść widelcem razem z całym miąższem ziemniaka (nietknięte powinny zostać tylko skórki). Ważne żeby ziemniak był jeszcze gorący, wtedy ser i masło idealnie się roztopią i uzyskamy gładkie puree.
4. Do środka wkładamy dodatki, polewamy ketchupem, majonezem lub dowolnymi sosami.

Źródło: przyslijprzepis.pl