Malutkie, podłużne krokiety z ziemniaczanego purée. Chrupiące na zewnątrz, miękkie i aksamitne w środku. Łatwe i tanie w przygotowaniu. Z minimalnej ilości składników.
Sprawdzą sie jako dodatek do mięs, ryb lub jako sycąca przekąska w porze lunchu. Mimo, że ciasto nie zawiera mąki jest zwarte  i dobrze się formuje.
Gęstość masy w dużym stopniu zależy od rodzaju użytych ziemniaków. Najlepsze będą mączyste, kleiste, o sypkim miąższu po ugotowaniu (typ C). Masa przygotowana z innych odmian może nie być wystarczająco ścisła. W takim wypadku należy dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Składniki:
Krokiety:
  • 350 g ugotowanych ziemniaków ( około 4 średnie ziemniaki)
  • 1 żółtko
  • 15 g masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
Panierka:
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko / roztrzepane
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka tartego parmezanu / można pominąć
DODATKOWO: olej do smażenia, dip koperkowy (2 łyżki majonezu wymieszane z 1 łyżką jogurtu naturalnego i 1 łyżką posiekanego koperku + sól i opcjonalnie starty ząbek czosnku).
Przygotowanie:
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Dokładnie odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatołowej i w razie potrzeby solą. Mieszamy z masłem i żółtkiem.
  • Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części.  Podsypując mąką formujemy dwa wałki o grubości 2 cm. każdy i kroimy je na kawałki o długości około 4 cm. Tak przygotowane układamy na oprószonym mąką blacie.
  • Panierujemy dokładnie w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej opcjonalnie wymieszanej z parmezanem.
  • Krokiety, partiami kładziemy na mocno rozgrzanej warstwie oleju (minimum 0,5 cm.). Smażymy ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor. Odkładamy do odsączenia, na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • Podajemy z majonezem, keczupem lub dipem koperkowym.

Źródło:

http://coolandminty.blogspot.com/2016/03/krokiety-ziemniaczane.html