Katalońskie ciaseczka z dodatkiem ziemniaków – wyglądają słodko i uroczo! 
Są mieciutkie w środku i do złudzenia przypominają prawdziwy marcepan! 

Składniki:
– 500 g zmielonych migdałów,
– 350 – 400 g drobnego cukru do wypieków,
– 250 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków,
– 1 jajko,
– 2 żółtka,
– skórka otarta z 1 cytryny,
– pół łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kilka kropel aromatu migdałowego.

Do odtoczenia, wedle upodobań:
– białko, pozostałe z ciasta, do posmarowania ciastek,
– orzeszki pini,
– posiekane migdały,
– posiekane pistacje,
– zmielone migdały,
– zmielone orzechy laskowe,
– wiórki kokosowe,
– całe migdały,
– całe orzechy laskowe,
– mak,
– kandyzowane wiśnie,
– kakao,
– cynamon.

Przygotowanie:
1. W misie miksera zmiksować puree z ugotowanych ziemniaków z cukrem – ziemniaki bardzo się rozwodnią – tak ma być. Dodać resztę składników na ciasto i zmiksować do połączenia i powstania w miarę zwartej masy.
2. Z masy formować kulki, jak na trufelki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w pewnych odległościach od siebie. Jeśli masa jest zbyt klejąca można obtaczać kulki w mące pszennej. Kulki smarować lekko roztrzepanym białkiem i obtaczać w migdałach, pistacjach, orzechach laskowych lub wiórkach kokosowych. W części ciastek po środku zrobić wgłębienia (końcem drewnianej łyżki) i umieścić kandyzowane wiśnie, orzechy lub inne bakalie.
3. Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 minut, w razie konieczności obracając blachę w połowie pieczenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Źródło: mojewypieki.com