Dziś proponujemy ziemniaki w trochę innej wersji.
Próbowaliście hiszpańskiej tortilli z ziemniakami, szpinakiem i fetą? Jeżeli nie to szybko nadróbcie zaległości!
Składniki:
– 3 nieduże ziemniaki, wcześniej ugotowane,
– 2 łyżki + 1 łyżeczka oliwy lub masła,
– 1/4 małej cebuli, pokrojonej w kosteczkę,
– 3 jajka,
– 4 łyżki gęstej śmietany,
– 80 g sera feta, pokrojonej w kosteczkę,
– 1 ząbek czosnku, starty lub rozgnieciony praską,
– 100 g szpinaku, opłukanego, osuszonego i posiekanego,
– 1/3 szklanki tartego sera żółtego lub 4 plasterki,
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku.
Przygotowanie:
1. Przygotować patelnię o średnicy około 18 – 19 cm oraz talerz do przewrócenia tortilli i pokrywkę do jej przykrycia. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na 1 łyżce oliwy lub masła na złoty kolor, w międzyczasie (mniej więcej w połowie smażenia) dodać cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć do miseczki lub na talerzyk.
2. Na tę samą patelnię po ziemniakach włożyć czosnek z 1 łyżeczką oliwy, po kilkunastu sekundach smażenia włożyć szpinak. Mieszając smażyć przez kilkanaście sekund aż szpinak zmięknie. Od razu zdjąć z patelni i włożyć do ziemniaków.
Jajka wbić do większej miski, roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, ser feta oraz ziemniaki ze szpinakiem. Delikatnie wymieszać.
3. Mocno rozgrzać tę samą patelnię. Dodać pozostałą 1 łyżkę oliwy lub masła. Gdy tłuszcz będzie gorący wlać masę jajeczną wraz z dodatkami. Drewnianą łyżką przesunąć kilkakrotnie (4 – 5 razy) masę jajeczną od brzegu patelni do jej środka umożliwiając tym samym spłynięcie płynnej masy na dno patelni.
4. Smażyć tortillę przez około 8 minut pod przykryciem z pokrywki, można poruszyć od czasu do czasu patelnią aby surowa masa z wierzchu spłynęła na dno. Gdy spód będzie już zrumieniony a wierzch prawie cały ścięty, przykryć talerzem patelnię, odwrócić ją do góry dnem i wyłożyć tortillę na talerz, zsunąć ją z powrotem na patelnię (zrumienioną stroną do góry).
5. Posypać serem żółtym lub położyć plasterki sera. Przykryć pokrywką i odstawić na wyłączoną kuchenkę. Trzymać tortillę pod przykryciem przez około 2 minuty (już bez podgrzewania). Zsunąć na talerz, posypać posiekanym szczypiorkiem i pokroić na kawałki. Smacznego!
Źródło: kwestiasmaku.com
Najnowsze komentarze