Lubicie gofry?

Mamy dla Was przepis na pyszne i bardzo proste gofry z gotowanych ziemniaków i cebuli!

Składniki:
– 500 g ugotowanych ziemniaków
– 1 duża cebula
– 5 łyżek oleju
– 2 duże jajka
– 4 czubate łyżki mąki pszennej
– przyprawy: płaska łyżeczka słodkiej papryki, po pół łyżeczki soli i pieprzu

Przygotowanie:
1. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Podsmażaj kilka minut na patelni z 5 łyżkami oleju roślinnego. Cebula powinna się zeszklić i lekko zarumienić. Odstaw patelnię na bok, by lekko ostygła.
2. Ugotowane ziemniaki (mogą być z resztek z obiadu, z dnia poprzedniego) zmiel w maszynce, przepość przez praskę lub ugnieć tłuczkiem do puree. Dodaj mąkę, surowe jajka, oraz przyprawy oraz zeszkloną cebulę z olejem. Całość dobrze wymieszaj. Ciasto będzie gęste i lepiące.
3. Gofrownicę przed nagrzaniem wysmaruj olejem od wewnątrz. Nakładaj łyżką porcje ciasta do nagrzanej gofrownicy i piecz po kilka minut (długość pieczenia zależna jest od mocy Twojej gofrownicy). Gofry po wyjęciu z gofrownicy należy położyć na kratce, by wystygły. Jeśli umieścisz je na talerzu lub blacie zaczną parować od spodu i zrobią się miękkie.

Źródło: aniagotuje.pl