
Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.


Składniki:
– 1 kg małych ziemniaków,
– sól,
– 2 cebule,
– 125 g szynki swojskiej,
– 1-2 łyżeczki kminku,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 100 ml białego wina,
– 100 ml bulionu warzywnego,
– 150 g kremowego sera koziego,
– pieprz,
– tłuszcz do formy,
– 150 g koziego sera, pokrojonego w plastry.
Przygotowanie:
1. Ziemniaki myjemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20-25 minut, aż będą miękkie.
2. Cebule obieramy i siekamy, podsmażamy wraz z szynką i kminkiem na gorącej oliwie przez 3 minuty. Dodajemy wino, bulion i zagotowujemy. Mieszamy z kozim serem i doprawiamy do smaku.
3. Ziemniaki odcedzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy w plasterki. Połowę układamy w płaskim, natłuszczonym naczyniu do zapiekanek. Rozprowadzamy na nich masę z szynki i sera, a następnie przykrywamy pozostałymi plasterkami ziemniaków. Obkładamy plastrami sera koziego i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C około 40 minut.
Źródło: kuchnialidla.pl
Najnowsze komentarze