Pszenno – żytni chleb z dodatkiem ziemniaczanego puree, dzięki któremu dłużej zachowa świeżość. 
Puszyste wnętrze, delikatny i lekko klejący miąższ. Łatwy do przygotowania! 

Składniki:
Składniki na zaczyn:
– 5 g świeżych drożdży lub 2,5 g drożdży suchych,
– 250 g wody,
– 250 g mąki pszennej chlebowej,
– 50 g mąki żytniej jasnej,
Wszystkie składniki umieścić w większym naczyniu i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin (całą noc).

Ciasto właściwe (kolejnego dnia):
– cały wcześniejszy zaczyn,
– 250 g ugotowanych ziemniaków, z poprzedniego dnia, przeciśniętych przez praskę do ziemniaków,
– 3 łyżeczki soli,
– 1 łyżeczka oleju,
– 500 ml wody,
– 450 g mąki pszennej chlebowej,
– 200 g mąki żytniej jasnej.

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do połączenia, miksując około 3 minut lub wyrobić ciasto ręcznie.
2. 2 foremki keksówki o wymiarach 30 x 11 cm wysmarować masłem i wysypać otrębami. Wymieszane ciasto podzielić na pół. Ciasto uformować i umieścić w foremkach; powinno wypełnić obie foremki do połowy ich wysokości. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
3. Piec w temperaturze 210ºC przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190º​C i piec dodatkowe 45 minut. Wypieczony chleb po postukaniu od dołu powinien wydawać głuchy odgłos. Wystudzić na metalowej kratce.

Źródło: mojewypieki.com