Lubicie babkę ziemniaczaną?
To tradycyjne danie zaskakuje prostotą i wyjątkowym smakiem! ?
To tradycyjne danie zaskakuje prostotą i wyjątkowym smakiem! ?
Składniki:
– 1,5 kg ziemniaków
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 3 jajka
– 2 duże cebule
– 150 g wędzonego boczku
– 1/2 łyżeczki majeranku
– 1 łyżeczka soli
– 2 ząbki czosnku
– 1,5 kg ziemniaków
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 3 jajka
– 2 duże cebule
– 150 g wędzonego boczku
– 1/2 łyżeczki majeranku
– 1 łyżeczka soli
– 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1. Obierz ziemniaki, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż na sito i odstaw na chwilę, żeby ociekły.
W tym czasie podsmaż na patelni boczek i cebulę pokrojone w kostkę.
2. Starte ziemniaki wymieszaj z jajkami, przyprawami, podsmażonym boczkiem i cebulą oraz drobno pokrojonym czosnkiem. Masę przełóż do natłuszczonej dużej formy do pieczenia baby.
3. Piecz ok. 1,5 godz. w piekarniku rozgrzanym do temperatury150ºC.
Źródło: kulinarni.pl
Najnowsze komentarze