Francuska zapiekanka z ziemniakami, 艣mietan膮 i serem sprawdzi si臋 jako samodzielna potrawa lub jako dodatek do wybranego przez nas dania 馃檪

Sk艂adniki:

  • 1 kg ziemniak贸w
  • 250 ml 艣mietanki 30%
  • 1 z膮bek czosnku
  • 1/2 艂y偶eczki mas艂a
  • 125 g tartego sera 偶贸艂tego

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrza膰 do 200 stopni C聽(grzanie g贸ra-d贸艂 bez termoobiegu). Przygotowa膰 偶aroodporn膮 form臋 o wymiarach oko艂o聽12 x 22 cm. Natrze膰 j膮 przekrojonym na p贸艂 z膮bkiem czosnku a nast臋pnie wysmarowa膰 mas艂em.
  • Ziemniaki obra膰 i pokroi膰 melakserem na cieniutkie plasterki o grubo艣ci ok.聽1 – 2 mm. Pokrojonych ziemniak贸w聽nie p艂uka膰.
  • U艂o偶y膰 pierwsz膮 warstw臋 ziemniak贸w na dnie formy, tak aby plasterki zachodzi艂y na siebie na oko艂o 1 cm. Odrobin臋 posoli膰, nast臋pnie u艂o偶y膰 kolejn膮 warstw臋 ziemniak贸w, zn贸w posoli膰, u艂o偶y膰 w ten spos贸b reszt臋 ziemniak贸w.
  • U艂o偶one plasterki ziemniak贸w zala膰 艣mietank膮, naczynie przykry膰 pokrywk膮 lub (szczelnie) foli膮 aluminiow膮. Wstawi膰 do piekarnika i聽piec przez 60 minut.
  • Ostro偶nie zdj膮膰 pokrywk臋 lub foli臋 (uwaga, z naczynia wydostanie si臋 gor膮ca para), zapiekank臋 posypa膰 serem i zapieka膰 bez przykrycia przez聽15 minut.

殴r贸d艂o:

https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/gratin_dauphinois/przepis.html