Pr贸bowali艣cie razowych kopytek ze szpinakiem?聽馃
Wygl膮daj膮 pysznie i tak te偶 smakuj膮!聽馃槏
Je偶eli zosta艂y Wam ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu, mo偶na je wykorzysta膰.聽馃挭

Sk艂adniki:
– Ziemniaki – 1kg
– M膮ka pszenna razowa – 600g
– Szpinak – 200g
– Jajka – 2 sztuki
– s贸l p贸艂 ma艂ej 艂y偶eczki

Przygotowanie:
1. Ziemniaki umy膰 i ugotowa膰 w sk贸rce, nast臋pnie obra膰 i jeszcze ciep艂e zmieli膰.
2. W mi臋dzy czasie szpinak zblanszowa膰, posieka膰 i doprawi膰 do smaku sol膮 i pieprzem – pozostawi膰 do wystudzenia.
3. Mas臋 z ziemniak贸w wy艂o偶y膰 na posypan膮 m膮k膮 stolnic臋 i pozostawi膰 do ostudzenia.
4. Do ziemniak贸w doda膰 m膮k臋, jajka i s贸l. Zagnie艣膰 ciasto, a nast臋pnie doda膰 szpinak. Ciasto wyrabia膰 szybko dodaj膮c m膮ki tyle aby by艂o elastyczne.
5. Ciasto podzieli膰 na cz臋艣ci, z ka偶dej uformowa膰 wa艂eczki i pokroi膰 na oko艂o 3 cm kawa艂ki. W du偶ym garnku zagotowa膰 posolon膮 wod臋.
6. Kopytka wk艂ada膰 partiami do wrz膮tku.
7. Zamiesza膰, przykry膰 i powt贸rnie zagotowa膰.
8. Zmniejszy膰 ogie艅, kopytka gotowa膰 na wolnym ogniu oko艂o 5 minut.

殴r贸d艂o: wszelkieprzepisy.pl