Próbowaliście kiedyś pasty ziemniaczanej na kanapki?
Jeżeli nie to koniecznie nadróbcie zaległości! Taka pasta to wspaniałe urozmaicenie diety.

Składniki:
– 500 g ziemniaków
– 1 średnia cebula
– 200-250 g śmietany lub jogurtu naturalnego
– 1 ząbek czosnku
– sól, biały pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, przestudzić, a następnie przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, na sitku przelać wrzątkiem i dodać do ziemniaków. Podobnie dodać starty (lub wyciśnięty) czosnek, śmietanę i przyprawy. Dobrze wymieszać. Konsystencja powinna być taka, aby dało się pastę łatwo rozsmarować na pieczywie, dlatego ilość śmietany zależy od „mączności” ziemniaków.

Pastę można urozmaicać poprzez dodanie do niej ulubionych ziół, szczypiorku lub ogórka 🙂

Źródło:

http://www.facetnatalerzu.pl/2012/01/pasta-ziemniaczana-erdapfelkas.html