A mo偶e knedle? 馃槏
Do knedli najlepsze b臋d膮 ziemniaki typu kulinarnego C – zawieraj膮 one najwi臋cej skrobi! 馃

Sk艂adniki:
– 500 g ziemniak贸w (400 g ugotowanych i rozgniecionych prask膮)
– 1 jajko
– ok. 100 g – 150 g m膮ki
– s贸l
– 250 g 艣liwek w臋gierek
– cynamon
– cukier puder

Przygotowanie:
1. Ziemniaki umy膰, obra膰 i ugotowa膰 w osolonej wodzie. Odcedzi膰 i dok艂adnie rozgnie艣膰 prask膮. Ca艂kowicie ostudzi膰.
2. 艢liwki umy膰, nadkroi膰 i usun膮膰 pestki, tak aby po艂贸wki 艣liwek pozosta艂y z艂膮czone. W 艣rodek wsypa膰 szczypt臋 cynamonu i 1/4 艂y偶eczki cukru pudru.
3. Ostudzone ziemniaki wy艂o偶y膰 na m膮k臋, doda膰 jajko, posoli膰 i powoli 艂膮czy膰 sk艂adniki w jednolite ciasto. W razie potrzeby opr贸szy膰 d艂onie m膮k膮. Je艣li b臋dzie potrzeba, mo偶na doda膰 troszk臋 wi臋cej m膮ki do ciasta, ale trzeba pami臋ta膰, 偶e im mniej m膮ki, tym knedle delikatniejsze, bardziej mi臋kkie.
4. Opr贸szonymi m膮k膮 d艂o艅mi formowa膰 kulki wielko艣ci orzecha w艂oskiego, mocno je rozp艂aszczy膰 na d艂oni na cienki placuszek. Najlepiej aby ciasto wko艂o 艣liwki by艂o jak najcie艅sze.
Na 艣rodku umie艣ci膰 艣liwk臋, dok艂adnie zlepia膰 brzegi i uformowa膰 kszta艂tn膮 kulk臋. Odk艂ada膰 na opr贸szon膮 m膮k膮 stolnic臋 lub talerz.
5. Zagotowa膰 du偶膮 ilo艣膰 wody, lekko j膮 osoli膰, wrzuci膰 knedle. Gdy woda ponownie si臋 zagotuje zmniejszy膰 ogie艅 i gotowa膰 przez ok. 5 minut licz膮c od czasu wyp艂yni臋cia knedli na powierzchni臋.
6. Wyj膮膰 艂y偶k膮 cedzakow膮 i u艂o偶y膰 na talerzach, przed podaniem zla膰 wod臋 z talerzy.

殴r贸d艂o: kwestiasmaku.com