Kto ma ochot臋 na w艂oskie kluski ziemniaczane z ziemniak贸w gotowanych w mundurkach?
Przepis jest bardzo prosty, a kluseczki pyszne!聽馃槏
Spr贸bujcie koniecznie Gnocchi di patate!聽馃憣

Sk艂adniki:
– 1 kg ziemniak贸w (najlepszy b臋dzie typ kulinarny C)
– 1 艂y偶ka soli
– 1/2 艂y偶eczki 艣wie偶o zmielonego czarnego pieprzu
– 100 g m膮ki pszennej
– 1 roztrzepane jajko

Przygotowanie:

1. Zagotowa膰 osolon膮 wod臋 w du偶ym garnku. Ziemniaki wymy膰, nie obiera膰, nie nacina膰 sk贸rki. W艂o偶y膰 do garnka z wod膮 i gotowa膰 przez oko艂o 35 – 45 minut, do czasu a偶 b臋d膮 mi臋kkie. Ziemniaki odcedzi膰, obra膰 ze sk贸rki, rozetrze膰 dok艂adnie prask膮 do ziemniak贸w lub zmieli膰 w maszynce do mi臋sa (nie wolno u偶ywa膰 melaksera).
2. Przestudzone ziemniaki wy艂o偶y膰 na stolnic臋 lub blat kuchenny, doda膰 s贸l, pieprz, przesia膰 m膮k臋, zrobi膰 do艂ek i wla膰 w niego jajko. Zgarniaj膮c sk艂adniki do 艣rodka, szybko po艂膮czy膰 je ze sob膮 w kul臋, nie wyrabiaj膮c. Pokroi膰 na kawa艂ki, d艂o艅mi rolowa膰 wa艂eczki o 艣rednicy oko艂o 1,5 – 2 cm, podsypuj膮c odrobin膮 m膮ki w razie konieczno艣ci. Kroi膰 w poprzek na 1 – 1, 5 cm kawa艂ki.
3. Gnocchi mo偶na pozostawi膰 w takim kszta艂cie lub zrobi膰 na ich powierzchni wg艂臋bienia widelcem – odciskaj膮c go wkl臋s艂膮 stron膮. We wg艂臋bienia te b臋dzie si臋 zbiera艂 sos jaki podamy do gnocchi.
Gotowa膰 partiami w du偶ej ilo艣ci osolonej wody, wy艂awia膰 艂y偶k膮 cedzakow膮 jak tylko wyp艂yn膮 na powierzchni臋.

Gnocchi bardzo smaczne s膮 odsma偶ane, np. kolejnego dnia. Odsma偶a膰 je na mieszance oliwy z oliwek i mas艂a.

殴r贸d艂o: kwestiasmaku.com