Kto ma ochotę na włoskie kluski ziemniaczane z ziemniaków gotowanych w mundurkach?
Przepis jest bardzo prosty, a kluseczki pyszne! 😍
Spróbujcie koniecznie Gnocchi di patate! 👌

Składniki:
– 1 kg ziemniaków (najlepszy będzie typ kulinarny C)
– 1 łyżka soli
– 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 100 g mąki pszennej
– 1 roztrzepane jajko

Przygotowanie:

1. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Ziemniaki wymyć, nie obierać, nie nacinać skórki. Włożyć do garnka z wodą i gotować przez około 35 – 45 minut, do czasu aż będą miękkie. Ziemniaki odcedzić, obrać ze skórki, rozetrzeć dokładnie praską do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa (nie wolno używać melaksera).
2. Przestudzone ziemniaki wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać w niego jajko. Zgarniając składniki do środka, szybko połączyć je ze sobą w kulę, nie wyrabiając. Pokroić na kawałki, dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5 – 2 cm, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroić w poprzek na 1 – 1, 5 cm kawałki.
3. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem – odciskając go wklęsłą stroną. We wgłębienia te będzie się zbierał sos jaki podamy do gnocchi.
Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię.

Gnocchi bardzo smaczne są odsmażane, np. kolejnego dnia. Odsmażać je na mieszance oliwy z oliwek i masła.

Źródło: kwestiasmaku.com