Zwykle dania złożone z kilku prostych składników smakują nam najlepiej! Tym razem będzie tak samo 😊
Dziś przedstawiamy szybki i bardzo smaczny pomysł na obiad – zapiekankę ziemniaczaną 😍
Składniki:
– 6 dużych ziemniaków
– 1 duży brokuł lub dwa małe
– 3 duże cebule
– 3 ząbki czosnku
– 1 szklanka startego na małych oczkach parmezanu
– 500 ml mleka
– 3 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki masła
– 1 łyżeczka brązowego cukru
– przyprawy: 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, gałka muszkatołowa, sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze plastry i gotujemy, aż zmiękną (z łatwością powinno wbić się w nie nóż, lecz nie mogą się rozpadać). Odcedzamy i czekamy aż ostygną.
2. Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy krótko (5-7 minut) po czym przelewamy od razu zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Brokuł pozostanie jędrny i nie stanie się ciemny. Każdą różyczkę przecinamy na pół i odstawiamy na bok.
3. Cebulę obieramy, kroimy w pióra i przekładamy na patelnię z rozpuszczoną łyżką masła. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż się zeszkli. Po 2-3 minutach dodajemy drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy łyżeczkę cukru, przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku podgrzewamy mleko z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. W drugim garnku roztapiamy łyżkę masła, po czym dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy ciepłe mleko (bez przypraw) i gotujemy na niewielkim ogniu cały czas mieszając trzepaczką (w ten sposób nie powstaną grudki). Gdy sos zgęstnie, przyprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością świeżo zmielonej gałki muszkatołowej.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 ℃.
6. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwę ziemniaków, cebulę, brokuły i rozsmarowuję sos beszamelowy. Zapiekamy przez 30 minut, po czym posypujemy parmezanem i dopiekamy przez 10-15 minut, aż ser ładnie się przypiecze.